Pieter’s eerste ontmoeting met een UX designer
Door Pieter Reeve
De eerste stap die je moet zetten om iets te leren, is jezelf daartoe de mogelijkheid geven. Wie niet weet dat hij een kans heeft om iets te leren zal dat ook niet snel doen. Je moet jezelf ervoor openstellen. En dan liggen er opeens overal kansen om iets te leren en kun je altijd wel iets opsteken, al is het een klein weetje of een simpele life hack.
Zo kon het zijn dat ik in Amsterdam op de launch party van Konnektid’s crowdfunding in gesprek raakte met UX-designer Aline. Ik werd aan haar voorgesteld omdat ik net Maartje de oren van de kop had gepraat over mijn ervaringen met het platform. Ik had vragen over algemene dingen zoals de motivaties van mensen om überhaupt iets te leren tot wat mensen beweegt op een verzoek in te gaan. Maartje zal mijn nieuwsgierigheid zat geweest zijn toen ze mij aan Aline voorstelde (geintje natuurlijk!).
Ik durf te vragen
Maar goed, ik kreeg de kans om mijn vragen aan de juiste persoon te stellen. En zo kwam ik erachter dat een UX/UI designer eigenlijk doet aan problemen oplossen en relatief veel tekent op een dag, gewoon met een potlood op papier. En dus niet alleen maar achter een computer aan het programmeren is zoals ik eigenlijk dacht.
Een UX/UI designer beantwoord specifieke vragen om een website zo gebruiksvriendelijk en effectief te maken. Zoals: Welke woorden gebruiken we? Waar en wanneer moet iemand klikken op de website? Hoe moet de knop eruit zien? Dit alles om de algemene motivaties van de bezoeker te faciliteren. Achteraf gezien is dat natuurlijk logisch, maar dat inzicht kreeg ik pas na het gesprek met Aline. Er ging een nachtje slapen overheen maar ik had weer wat geleerd!